Have

Blodbøg

Den røde Blodbøg er unik, fordi den er en af ​​de få løvfældende hækplanter, der kan bruges i en privatlivshæk. Det lyder måske lidt mærkeligt, men under de gennemsnitlige vinterforhold i Danmark mister den røde bøg ikke sine blade.

Mere præcist mister bøgetræer deres tørre gamle blade, men kun når nye grønne blade skubber dem af grenene. De nye blade behøver dog ikke nødvendigvis at være grønne. Bruger du den røde bøg som hækplante, har bladene en rød til rødlig lilla farve. Denne type bøgehæk har et lidt anderledes udseende end den grønne bøgehæk, der kan ses i mange haver om sommeren.

Forskelle mellem den grønne og den røde bøg

Den røde bøg (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’) er en kultivar (eller dyrket form) af den grønne bøg (Fagus sylvatica). Sidstnævnte kan også beundres i naturen i Holland. Hvis du nogensinde har gået i skoven, har du sikkert set dem der. Under disse forhold kan et bøgetræ blive enormt, endda højere end fyrre meter.

Hvis du bruger dem i hækken, vil rodsystemet på Fagus sylvatica forblive noget mindre. Som følge heraf vokser bøgehækken ikke så højt. Regelmæssig beskæring af din bøgehæk sikrer også, at hækken beholder sine blade. Selvom disse blade bliver brune om efteråret, falder de ikke af planten før foråret for at gøre plads til nye.

Desuden er der faktisk ikke så mange forskelle på den grønne og den røde bøg. Farven på bladene er selvfølgelig en klar forskel, men ellers er disse hækplanter nogenlunde identiske. De kan lide at vokse i tør jord. Har du tør sandjord i haven?

Så kan disse bøgesorter godt klare det. De bør dog ikke plantes i fugtig eller våd jord over gennemsnittet. Har du det i din have og stadig gerne vil have en hæk, der minder om bøgehækken, anbefaler vi avnbøgen (Carpinus betulus). Den taber dog flere blade end en “rigtig” bøgehæk.

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *